Levesek előtt tálaljuk. Szerepük, hogy a leves befogadását elősegítsék. A meleg levesek előtt hideg előételt célszerű tálalni,
a hideg levesek elé pedig meleg előétel dukál.
a hideg levesek elé pedig meleg előétel dukál.
Hideg előételek lehetnek: hideg sültek, töltött tojások, saláták stb…
Tavaszi saláta
Hozzávalók:
3 tojás
4 paradicsom
50 dkg sárgarépa
2 karalábé
1 piros húsú paprika
1 fej jégsaláta
1 cs. hónapos retek
3 dl joghurt
2 ek.napraforgómag
citromlé
1 cs.kerti zsázsa
petrezselyemzöld
kakkukfűág
metélőhagyma
só,bors
3 tojás
4 paradicsom
50 dkg sárgarépa
2 karalábé
1 piros húsú paprika
1 fej jégsaláta
1 cs. hónapos retek
3 dl joghurt
2 ek.napraforgómag
citromlé
1 cs.kerti zsázsa
petrezselyemzöld
kakkukfűág
metélőhagyma
só,bors
A zöldségeket ízlés szerint daraboljuk.Összekeverjük,kis tányérokra halmozzuk.A joghurtba belekeverjük a zöldfűszereket,sózzuk,borsozzuk,hozzáadjuk a citromlevet.Ezt a joghurtos keveréket a darabolt zöldségekre öntjük,majd megszórjuk szárazon pirított napraforgómaggal.
A tetejét kemény,főtt tojáskarikákkal díszítjük.
A tetejét kemény,főtt tojáskarikákkal díszítjük.
Zöldbab márványsajt öntettel
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
15 dkg majonéz
2 dl tejföl
10 dkg márványsajt
1/2 citrom leve
1/2 cs. metélőhagyma
fehérbors,só
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
15 dkg majonéz
2 dl tejföl
10 dkg márványsajt
1/2 citrom leve
1/2 cs. metélőhagyma
fehérbors,só
A babot sós,cukros vízben megfőzzük,leszűrjük,kihűtjük.A majonézbe belekeverjük a tejfölt,a reszelt sajtot,ízesítjük sóval,fehérborssal,citromlével.
Ezzel a mártással öntjük le a zöldbabot,a tetejét finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
Ezzel a mártással öntjük le a zöldbabot,a tetejét finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
Holland zöldbabsaláta
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
1,5 dl olaj
1/2 citrom leve
1/2 fejes saláta
10 dkg paradicsom
fehér bors,só
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
1,5 dl olaj
1/2 citrom leve
1/2 fejes saláta
10 dkg paradicsom
fehér bors,só
A zöldbabot sós,cukros vízben megfőzzük.A tojások sárgáját a tejszínnel vízgőz fölött sűrűre verjük,vigyázva,nehogy kicsapódjon.Majd vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat,jól elkeverjük,sózzuk,borsozzuk,kihűtjük.Ha kihűlt,beleforgatjuk a babot.
Salátalevélen,paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.
Salátalevélen,paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.
Zöldbabsaláta ravigote mártással
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
0,3 dl ecet
0,5 dl olaj
1/2 cs.metélőhagyma
5 dkg vöröshagyma
1 dkg tárkonylevél
1/2 cs. petrezselyemzöld
2 tojás
5 dkg ecetes uborka
kapribogyó
törött bors
só
60 dkg zöldbab
0,3 dl ecet
0,5 dl olaj
1/2 cs.metélőhagyma
5 dkg vöröshagyma
1 dkg tárkonylevél
1/2 cs. petrezselyemzöld
2 tojás
5 dkg ecetes uborka
kapribogyó
törött bors
só
A zöldbabot sós vízben megfőzzük.az ecetet az olajjal,finomra vágott metélőhagymával,tárkonnyal,vöröshagymával,a finomra vágott petrezselyemzölddel,a kockára vágott kemény főtt tojással,az ecetes uborkával,valamint a kapribogyóval jól elkeverjük.Sóval,borssal ízesítjük,végül belekeverjük a zöldbabot.
Tálalhatjuk salátás tányéron,jellegadó anyagokkal díszítve,fantáziánktól és ízlésünktől függően.
Tálalhatjuk salátás tányéron,jellegadó anyagokkal díszítve,fantáziánktól és ízlésünktől függően.
Kefires babsaláta
Hozzávalók:
25 dkg fejtett bab
0,3 dl ecet
2 dkg cukor
15 dkg vöröshagyma
15 dkg túró
4 dl kefír
fél citrom leve
1 cs. metélőhagyma,só
25 dkg fejtett bab
0,3 dl ecet
2 dkg cukor
15 dkg vöröshagyma
15 dkg túró
4 dl kefír
fél citrom leve
1 cs. metélőhagyma,só
A babot sós vízben puhára főzzük.A vízből,ecetből,cukorból annyi salátalevet készítünk,ami a babot ellepi,majd hozzákeverjük a karikára vágott vöröshagymát.Ezt egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk,hogy az ízek jól összeérjenek.Másnap a levet leöntjük róla,és ráöntjük a túróból,kefírből készített,sóval,citromlével ízesített salátaöntetet.Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
Tiroli lencsesaláta
Hozzávalók:
30 dkg lencse
2 db babérlevél
1 citrom
3 dkg cukor
20 dkg gyöngyhagyma
0,3 dl ecet
15 dkg főtt vadhús
0,3 dl olaj
só
30 dkg lencse
2 db babérlevél
1 citrom
3 dkg cukor
20 dkg gyöngyhagyma
0,3 dl ecet
15 dkg főtt vadhús
0,3 dl olaj
só
A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük.Elkészítjük a salátalevet, vízből, sóból, cukorból, citromléből.A hagymát sós,ecetes vízben 2 percig főzzük,majd kihűtve,a lencsével együtt a salátalébe keverjük.Ezután hozzákeverjük a főtt vadhúst is. A tetejére pár csepp olajat csorgatunk.Jól lehűtve tálaljuk.
Narancsos sajtsaláta joghurtöntettel
Hozzávalók:
25 dkg radicchio saláta
1 kis fej frisée saláta
15 dkg gouda sajt
3 narancs
1 közepes hagyma
3 dl joghurt
2 ek. olaj
pici cukor
friss zsázsa
2 dkg aprított mogyoró
só,fehér bors
25 dkg radicchio saláta
1 kis fej frisée saláta
15 dkg gouda sajt
3 narancs
1 közepes hagyma
3 dl joghurt
2 ek. olaj
pici cukor
friss zsázsa
2 dkg aprított mogyoró
só,fehér bors
A salátákat tépjük,a sajtot hasábokra vágjuk.2 narancsot késsel szépen megpucolunk úgy,hogy a fehér része ne legyen rajta,majd félbevágjuk,szeleteljük.A harmadik narancs levét kicsavarjuk,majd az olajjal,a finomra vágott hagymával,valamint a joghurttal,sóval,borssal,cukorral ízesítve jól elkeverjük.
A salátadarabokat,a sajtot,a narancsszeleteket és a zsázsát tányérokra halmozzuk,leöntjük a joghurtos öntettel,és a vágott mogyoróval díszítve tálaljuk.
A salátadarabokat,a sajtot,a narancsszeleteket és a zsázsát tányérokra halmozzuk,leöntjük a joghurtos öntettel,és a vágott mogyoróval díszítve tálaljuk.
Káposztasaláta diós sajtgaluskával
Hozzávalók:
60 dkg vörös káposzta
2 fej hagyma
3/4 l vörösborecet
3 ek,méz
3 ek. olívaolaj
3 szelet rozsos toastkenyér
1 ek. vaj
5 dkg dióbél
20 dkg zsíros túrósajt
10 dkg galambbegysaláta
2 fej cikória
só,bors
60 dkg vörös káposzta
2 fej hagyma
3/4 l vörösborecet
3 ek,méz
3 ek. olívaolaj
3 szelet rozsos toastkenyér
1 ek. vaj
5 dkg dióbél
20 dkg zsíros túrósajt
10 dkg galambbegysaláta
2 fej cikória
só,bors
Az ecetet felforraljuk sóval,cukorral,majd a csíkokra vágott káposztára öntjük.Csorgatunk rá mézet,olajat,jól átkeverjük.Rövid ideig hagyjuk állni.A kenyereket megpirítjuk,de előtte felkockázzuk.A dióbélből 2 szép szemet félreteszünk díszítés céljából,a többit felaprítjuk.A túrósajtból 2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk,megszórjuk a vágott dióval.A csíkokra vágott cikóriát a káposztával és a galambbegysalátával összekeverjük,tálra halmozzuk,ráültetjük a galuskákat.A félretett dióval díszítjük,a pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
Farmersaláta
Hozzávalók:
50dkg savanyú káposzta
15 dkg főtt,füstölt tarja
2 lila hagyma
2-3 hónapos retek
fél kígyóuborka
metélőhagyma
zeller zöld
1 kk. porcukor
1 kk. 5%-os csemege ételecet
1 kk. só,őrölt bors
50dkg savanyú káposzta
15 dkg főtt,füstölt tarja
2 lila hagyma
2-3 hónapos retek
fél kígyóuborka
metélőhagyma
zeller zöld
1 kk. porcukor
1 kk. 5%-os csemege ételecet
1 kk. só,őrölt bors
A húst felkockázzuk,a lila hagymát karikákra vágjuk,a retket félkarikára és az uborkát is.A metélőhagymát és a zeller zöldet finomra aprítjuk.A porcukorból,ecetből,sóból,1,5 dl vízből bors hozzáadásával salátalevet készítünk,ebbe forgatjuk bele a feldarabolt hozzávalókat,végül pedig a savanyú káposztát is.
Majonézes tésztasaláta
Hozzávalók:
1 tojás sárgája
1 tk.mustár
2,5 dl olaj
3/4 nagy tejföl
30 dkg kifőtt tészta,pl.apró kagyló
20 dkg csirkemellsonka
2 db csemegeuborka
finomra vágott friss kapor vagy zöldpetrezselyem(ízlés kérdése)
só,porcukor,citromlé
1 tojás sárgája
1 tk.mustár
2,5 dl olaj
3/4 nagy tejföl
30 dkg kifőtt tészta,pl.apró kagyló
20 dkg csirkemellsonka
2 db csemegeuborka
finomra vágott friss kapor vagy zöldpetrezselyem(ízlés kérdése)
só,porcukor,citromlé
A tojás sárgájához hozzákeverjük a mustárt,célszerű habverővel dolgozni,majd vékony sugárban szinte cseppenként adjuk hozzá az olajat.Azért fontos,hogy cseppenként,nehogy kicsapódjon a majonéz.Ha jó sűrű masszát kaptunk beízesíthetjük.Majonéznél először mindig az édes ízt kell beállítani,tehát először porcukor,majd jöhet a só.a citromlé,még mustárt is használhatunk.Ezután keverjünk bele 3/4 nagy tejfölt,majd kóstoljuk újra,ha szükséges még ízesítsük.
Az elkészült tartárba beleforgatjuk a kifőtt tésztát,a csíkokra vágott csirkemellsonkát,az ugyancsak csíkokra vágott csemegeuborkát,és a kiválasztott zöld fűszert.
Akkor a legjobb,ha tálalás előtt hűtőben hagyjuk állni néhány órát.
Az elkészült tartárba beleforgatjuk a kifőtt tésztát,a csíkokra vágott csirkemellsonkát,az ugyancsak csíkokra vágott csemegeuborkát,és a kiválasztott zöld fűszert.
Akkor a legjobb,ha tálalás előtt hűtőben hagyjuk állni néhány órát.
Franciasaláta
Hozzávalók:
tartár(lásd.majonézes tésztasaláta)
2 sárgarépa
2 fehérrépa
40 dkg zöldborsó
3-4 szem burgonya
1-2 csemegeuborka
tartár(lásd.majonézes tésztasaláta)
2 sárgarépa
2 fehérrépa
40 dkg zöldborsó
3-4 szem burgonya
1-2 csemegeuborka
A zöldségféléket a csemegeuborka kivételével vajon vagy gőz fölött megpároljuk,kihűtjük.Ha kihűlt beleforgatjuk a tartárba,végül az apró kockákra vágott csemegeuborkát is belekeverjük.
Orosz hússaláta
Hozzávalók:
2 db burgonya
1 alma
2 db csemege uborka
15 dkg sült vagy főtt hús(lehet előző napi maradék is)
2 főtt tojás
tartár(lásd majonézes tésztasaláta)
2 db burgonya
1 alma
2 db csemege uborka
15 dkg sült vagy főtt hús(lehet előző napi maradék is)
2 főtt tojás
tartár(lásd majonézes tésztasaláta)
A burgonyát héjában megfőzzük,ha kihűlt,a héját lehúzzuk,majd felkockázzuk.Az almát szintén megtisztítjuk,felkockázzuk,valamint az uborkát is.
A sült vagy főtt húst csíkokra vágjuk,a tojásokat félkarikára.Ha ezekkel megvagyunk,egyenként beleforgatjuk a hozzávalókat a tartárba,majd néhány óra hűtés után tálalhatjuk a főétel előtt.
A sült vagy főtt húst csíkokra vágjuk,a tojásokat félkarikára.Ha ezekkel megvagyunk,egyenként beleforgatjuk a hozzávalókat a tartárba,majd néhány óra hűtés után tálalhatjuk a főétel előtt.
Burgonyasaláta
Hozzávalók:
tartár(a majonézes tésztasalátánál leírtak szerint)
5-6 szem héjában főtt burgonya
1 lila hagyma
3 db virsli(füstölt legyen ha szereti a család,abból a legfinomabb)
tartár(a majonézes tésztasalátánál leírtak szerint)
5-6 szem héjában főtt burgonya
1 lila hagyma
3 db virsli(füstölt legyen ha szereti a család,abból a legfinomabb)
A kihűlt burgonyát megtisztítjuk,karikára vagy kockára vágjuk,ahogy jobban tetszik,belefogatjuk a tartárba.A lila hagymát félkarikára vágjuk,a főtt virslit is,majd a burgonyához keverjük.
Tálalás előtt hagyjuk pár órát a hűtőszekrényben.
Tálalás előtt hagyjuk pár órát a hűtőszekrényben.
Kukoricasaláta
Hozzávalók:
tartár, amit a majonézes tésztasalátánál már leírtam
kukorica-ez lehet konzerv, mirelit párolva, de nyáron csináljuk friss főtt kukoricából.
tartár, amit a majonézes tésztasalátánál már leírtam
kukorica-ez lehet konzerv, mirelit párolva, de nyáron csináljuk friss főtt kukoricából.
Tök egyszerű elkészíteni,csak belekeverjük a tartárba a kukoricát,hűtőbe tesszük néhány órára,majd tálalhatjuk.
Heringsaláta
Hozzávalók:
30 dkg ruszli+a hagymájából kb.10 dkg
3 db héjában főtt burgonya
2 db alma
1 lila hagyma
finomra vágott petrezselyemzöld
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
30 dkg ruszli+a hagymájából kb.10 dkg
3 db héjában főtt burgonya
2 db alma
1 lila hagyma
finomra vágott petrezselyemzöld
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
Minden hozzávalót csíkokra vágunk,amiket óvatosan beleforgatunk a tartárba.A tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Virslisaláta
Hozzávalók:
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
4-5 pár virsli
1 lila hagyma
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
4-5 pár virsli
1 lila hagyma
A virslit megfőzzük,felkarikázzuk.A hagymát félkarikára vágjuk.Mindkettőt beleforgatjuk a tartárba.
Pikáns saláta
Hozzávalók:
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
3 dl kefir
1 közepes zeller lereszelve
30 dkg vágott vegyes savanyúság
20 dkg párizsi
2 db alma
2 db héjában főtt burgonya
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
3 dl kefir
1 közepes zeller lereszelve
30 dkg vágott vegyes savanyúság
20 dkg párizsi
2 db alma
2 db héjában főtt burgonya
A tartárba belekeverjük a kefirt,a lereszelt zellert,a savanyúságot,a kockára vágott párizsit,a hámozott,felkockázott almát,a héjában főtt,felkockázott burgonyát.Pár óra hűtés után tálalhatjuk.Nagyon jó étvágyat csinál.
Normandiai sajtos saláta
Hozzávalók:
6 db savanykás alma
20 dkg majonéz
1 lila hagyma
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
15 dkg ementáli
petrezselyemzöld
2 ek.citromlé
6 db savanykás alma
20 dkg majonéz
1 lila hagyma
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
15 dkg ementáli
petrezselyemzöld
2 ek.citromlé
A hagymát szeleteljük,az almát kockára vágjuk,a sajtokat lereszeljük,mindezeket a majonézbe keverjük.Ha az almára citromlevet csorgatunk,nem barnul meg. A kész salátát finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.Tálalás előtt hűtést igényel.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
tojás keményre főzve(létszámfüggő a darabszám)
2 ek. majonéz
1 tk. mustár
3 ek.tejföl
só,bors,porcukor
tojás keményre főzve(létszámfüggő a darabszám)
2 ek. majonéz
1 tk. mustár
3 ek.tejföl
só,bors,porcukor
A tojásokat hosszában kettévágjuk,a sárgáját egy kis tálkába belekaparjuk.Villával áttörjük,majd majonézt,mustárt,tejfölt adunk hozzá,jó simára keverjük.Ízesítjük sóval,borssal,picike porcukorral.Ha szép kaszinótojásokat szeretnénk,akkor a tojáskrémet töltsük csillagcsöves habzsákba,és abból töltsük a krémet vissza a tojásokba.A tetejét finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszíthetjük.
Töltött tojás oroszosan
Hozzávalók:
vehetjük alapul a kaszinótojásnál leírt
anyaghánydot
10 dkg darált,füstölt marhanyelv vagy
kaviár(ki mit szeret)
vehetjük alapul a kaszinótojásnál leírt
anyaghánydot
10 dkg darált,füstölt marhanyelv vagy
kaviár(ki mit szeret)
Ugyanúgy készül mint a kaszinótojás,csak ebben még szerepel a füstölt marhanyelv,vagy kaviár.
Orosz hússaláta alapon is tálalhatjuk.A tetejét nyelvvel vagy kaviárral díszítsük.
Orosz hússaláta alapon is tálalhatjuk.A tetejét nyelvvel vagy kaviárral díszítsük.
Töltött tojás kiskőrösi módra
Hozzávalók:
annyi tojás ahány főre főzünk
libamájpüré vagy libamájkrém
annyi tojás ahány főre főzünk
libamájpüré vagy libamájkrém
A kaszinótojáshoz hasonlóan járunk el,csak itt a tojáskrémbe még libamájpürét is keverünk.
Ha nem jutunk libamájhoz,vagy libamájpüréhez,a libamájkrém is tökéletesen megfelel.A kiskőrösi tojásokat orosz hússalátán tálaljuk.
Ha nem jutunk libamájhoz,vagy libamájpüréhez,a libamájkrém is tökéletesen megfelel.A kiskőrösi tojásokat orosz hússalátán tálaljuk.
Spenóttal töltött paradicsom
Hozzávalók:
4 db paradicsom
friss spenót
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
1 ek olaj
10 dkg mozzarella
finomra vágott petrezselyem
só,bors
4 db paradicsom
friss spenót
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
1 ek olaj
10 dkg mozzarella
finomra vágott petrezselyem
só,bors
A spenótot megmossuk,előfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, és durvára vágjuk.A paradicsomok tetejét levágjuk,kiskanállal a húsát kikapargatjuk.A hagymát finomra vágjuk,a fokhagymát összezúzzuk.A kihűlt spenótleveleket a hagymával és fokhagymával,a paradicsomhússal,a darabolt mozzarellával elkeverjük,sóval,borssal ízesítjük.Visszatöltjük a paradicsomokba,a tetejére petrezselyemzöldet szórunk,majd rátesszük a sapkákat.
Hűtve a legfinomabb.
Hűtve a legfinomabb.
Spárgasaláta borecettel
Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 cs.zöldhagyma
3 ek. olaj
só
2 ek. borecet
pici méz
50 dkg spárga
1 cs.zöldhagyma
3 ek. olaj
só
2 ek. borecet
pici méz
A spárgát vékonyra felszeleteljük a zöldhagymával együtt.Sózzuk,a borecettel meglocsoljuk,mézet csorgatunk rá,majd kb. 20 órára hűtőszekrénybe tesszük,hogy az ízek igazán összeérjenek.Tálalás előtt kevés olajjal meglocsoljuk.
Tarka tavaszi túrókrém hónapos retekben
Hozzávalók:
25dkg túró
1dl joghurt
1 csokor kapor
1 húsos zöldpaprika
10dkg uborka
1 csokor retek
só, őrölt fehér bors
25dkg túró
1dl joghurt
1 csokor kapor
1 húsos zöldpaprika
10dkg uborka
1 csokor retek
só, őrölt fehér bors
A túrót törd össze villával, add hozzá a joghurtot. Ízesítsd sóval, őrölt fehér borssal.
A zöldségeket vágd igen apró kockákra, s a finomra aprított kaporral együtt tedd a túrókrémbe.
Alaposan dolgozd össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy az ízek összeérjenek.
Kínálj mellé pirított kenyeret – de magában is kitűnő, nem hízlal.
A zöldségeket vágd igen apró kockákra, s a finomra aprított kaporral együtt tedd a túrókrémbe.
Alaposan dolgozd össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy az ízek összeérjenek.
Kínálj mellé pirított kenyeret – de magában is kitűnő, nem hízlal.
Görög saláta
Hozzávalók:
2 felszeletelt libanoni uborka
4 négybevágott római paradicsom
2 felszeletelt vagy negyedelt spanyol hagyma
80g morzsolt feta sajt
1/2 bögre Kalamata olívabogyó egészben
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál barna ecet
só
frissen őrölt fekete bors
oregano levelek a díszítéshez
2 felszeletelt libanoni uborka
4 négybevágott római paradicsom
2 felszeletelt vagy negyedelt spanyol hagyma
80g morzsolt feta sajt
1/2 bögre Kalamata olívabogyó egészben
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál barna ecet
só
frissen őrölt fekete bors
oregano levelek a díszítéshez
A saláta hozzávalóit helyezd el egy edényben.
Az olívaolajat keverd össze az ecettel és verd fel
Öntsd a salátára, majd sózd, borsozd meg.
A salátát magában, vagy friss kenyérrel is tálalhatod.
Oregano levelekkel díszítsd.
Az olívaolajat keverd össze az ecettel és verd fel
Öntsd a salátára, majd sózd, borsozd meg.
A salátát magában, vagy friss kenyérrel is tálalhatod.
Oregano levelekkel díszítsd.
Sertéskocsonya
Hozzávalók:
2kg kocsonyahús
só, szemes bors
8-10 gerezd fokhagyma
2-2 szép szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
esetleg 2-3 tojás
15dkg ecetes torma
2kg kocsonyahús
só, szemes bors
8-10 gerezd fokhagyma
2-2 szép szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
esetleg 2-3 tojás
15dkg ecetes torma
A kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk és leforrázzuk. A húsdarabokat egy nagy fazékba tesszük, borssal, fokhagymával, sóval fűszerezzük. Beledobjuk a megtisztított zöldségeket és bő 5 liternyi vízzel felöntjük.
Lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús a csontról leválik. A kellően koncentrálódott kocsonyalé ragadós, kistányérra cseppentve megkocsonyásodik.
A léből az ízesítőket eltávolítjuk, a húst kicsontozzuk és zöldségekkel, tojáskarikával díszítve, csinosan elrendezzük tányérokba, formákba. A kihűlt levet zsírtalanítjuk és szalvétán átszűrve a tányérokban várakozó húsra merjük.
Hűvös helyre tesszük, hogy mielőbb megdermedjen. Pirospaprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel tálaljuk.
Lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús a csontról leválik. A kellően koncentrálódott kocsonyalé ragadós, kistányérra cseppentve megkocsonyásodik.
A léből az ízesítőket eltávolítjuk, a húst kicsontozzuk és zöldségekkel, tojáskarikával díszítve, csinosan elrendezzük tányérokba, formákba. A kihűlt levet zsírtalanítjuk és szalvétán átszűrve a tányérokban várakozó húsra merjük.
Hűvös helyre tesszük, hogy mielőbb megdermedjen. Pirospaprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel tálaljuk.
Pontykocsonya
Hozzávalók:
1 kg ponty,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
15 dkg zeller,
2 nagy fej hagyma,
3-4 lap zselatin
A díszítéshez:
2 keménytojás,
2-3 csemegeuborka,
főtt cékla
1 kg ponty,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
15 dkg zeller,
2 nagy fej hagyma,
3-4 lap zselatin
A díszítéshez:
2 keménytojás,
2-3 csemegeuborka,
főtt cékla
Egy liter vízben puhára főzzük a megtisztított, vékony szeletekre vágott zöldséget és hagymát, ebben a lében feloldjuk a zselatint, majd a megtisztított, szeletekre vágott ponttyal még tizenöt percig főzzük. Lapátkanállal kiemeljük a pontyszeleteket, amikor kihűltek, tálon elrendezzük a zöldséget, ráhelyezzük a pontyszeleteket, amelyeket négyfelé vágott tojással és uborkával, céklaszeletekkel díszítünk. Leöntjük a páclével, s néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
4 érett paradicsom
20 dkg mozzarella
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörös borecet
bazsalikomlevél
só
bors
4 érett paradicsom
20 dkg mozzarella
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörös borecet
bazsalikomlevél
só
bors
A megmosott paradicsomokat karikákra vágjuk, a mozzarellát felszeleteljük. Négy tányéron körberakjuk egymást váltva a fenti hozzávalókat, meglocsoljuk borecettel, megszórjuk sóval, borssal, bazsalikomlevelekkel, végül olajat csepegtetünk rá. Nyáron érdemes tálalás előtt behűtjük.