Hideg előétel receptek

Levesek előtt tálaljuk. Szerepük, hogy a leves befogadását elősegítsék. A meleg levesek előtt hideg előételt célszerű tálalni,
a hideg levesek elé pedig meleg előétel dukál.

Hideg előételek lehetnek: hideg sültek, töltött tojások, saláták stb…

Tavaszi saláta

Hozzávalók:
3 tojás
4 paradicsom
50 dkg sárgarépa
2 karalábé
1 piros húsú paprika
1 fej jégsaláta
1 cs. hónapos retek
3 dl joghurt
2 ek.napraforgómag
citromlé
1 cs.kerti zsázsa
petrezselyemzöld
kakkukfűág
metélőhagyma
só,bors
A zöldségeket ízlés szerint daraboljuk.Összekeverjük,kis tányérokra halmozzuk.A joghurtba belekeverjük a zöldfűszereket,sózzuk,borsozzuk,hozzáadjuk a citromlevet.Ezt a joghurtos keveréket a darabolt zöldségekre öntjük,majd megszórjuk szárazon pirított napraforgómaggal.
A tetejét kemény,főtt tojáskarikákkal díszítjük.

Zöldbab márványsajt öntettel

Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
15 dkg majonéz
2 dl tejföl
10 dkg márványsajt
1/2 citrom leve
1/2 cs. metélőhagyma
fehérbors,só 

A babot sós,cukros vízben megfőzzük,leszűrjük,kihűtjük.A majonézbe belekeverjük a tejfölt,a reszelt sajtot,ízesítjük sóval,fehérborssal,citromlével.
Ezzel a mártással öntjük le a zöldbabot,a tetejét finomra vágott metélőhagymával díszítjük.

Holland zöldbabsaláta

Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
1,5 dl olaj
1/2 citrom leve
1/2 fejes saláta
10 dkg paradicsom
fehér bors,só 

A zöldbabot sós,cukros vízben megfőzzük.A tojások sárgáját a tejszínnel vízgőz fölött sűrűre verjük,vigyázva,nehogy kicsapódjon.Majd vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat,jól elkeverjük,sózzuk,borsozzuk,kihűtjük.Ha kihűlt,beleforgatjuk a babot.
Salátalevélen,paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

Zöldbabsaláta ravigote mártással

Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
0,3 dl ecet
0,5 dl olaj
1/2 cs.metélőhagyma
5 dkg vöröshagyma
1 dkg tárkonylevél
1/2 cs. petrezselyemzöld
2 tojás
5 dkg ecetes uborka
kapribogyó
törött bors
só 

A zöldbabot sós vízben megfőzzük.az ecetet az olajjal,finomra vágott metélőhagymával,tárkonnyal,vöröshagymával,a finomra vágott petrezselyemzölddel,a kockára vágott kemény főtt tojással,az ecetes uborkával,valamint a kapribogyóval jól elkeverjük.Sóval,borssal ízesítjük,végül belekeverjük a zöldbabot.
Tálalhatjuk salátás tányéron,jellegadó anyagokkal díszítve,fantáziánktól és ízlésünktől függően.

Kefires babsaláta

Hozzávalók:
25 dkg fejtett bab
0,3 dl ecet
2 dkg cukor
15 dkg vöröshagyma
15 dkg túró
4 dl kefír
fél citrom leve
1 cs. metélőhagyma,só
A babot sós vízben puhára főzzük.A vízből,ecetből,cukorból annyi salátalevet készítünk,ami a babot ellepi,majd hozzákeverjük a karikára vágott vöröshagymát.Ezt egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk,hogy az ízek jól összeérjenek.Másnap a levet leöntjük róla,és ráöntjük a túróból,kefírből készített,sóval,citromlével ízesített salátaöntetet.Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával díszítjük.

Tiroli lencsesaláta

Hozzávalók:
30 dkg lencse
2 db babérlevél
1 citrom
3 dkg cukor
20 dkg gyöngyhagyma
0,3 dl ecet
15 dkg főtt vadhús
0,3 dl olaj
só 

A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük.Elkészítjük a salátalevet, vízből, sóból, cukorból, citromléből.A hagymát sós,ecetes vízben 2 percig főzzük,majd kihűtve,a lencsével együtt a salátalébe keverjük.Ezután hozzákeverjük a főtt vadhúst is. A tetejére pár csepp olajat csorgatunk.Jól lehűtve tálaljuk.

Narancsos sajtsaláta joghurtöntettel

Hozzávalók:
25 dkg radicchio saláta
1 kis fej frisée saláta
15 dkg gouda sajt
3 narancs
1 közepes hagyma
3 dl joghurt
2 ek. olaj
pici cukor
friss zsázsa
2 dkg aprított mogyoró
só,fehér bors
A salátákat tépjük,a sajtot hasábokra vágjuk.2 narancsot késsel szépen megpucolunk úgy,hogy a fehér része ne legyen rajta,majd félbevágjuk,szeleteljük.A harmadik narancs levét kicsavarjuk,majd az olajjal,a finomra vágott hagymával,valamint a joghurttal,sóval,borssal,cukorral ízesítve jól elkeverjük.
A salátadarabokat,a sajtot,a narancsszeleteket és a zsázsát tányérokra halmozzuk,leöntjük a joghurtos öntettel,és a vágott mogyoróval díszítve tálaljuk.

Káposztasaláta diós sajtgaluskával

Hozzávalók:
60 dkg vörös káposzta
2 fej hagyma
3/4 l vörösborecet
3 ek,méz
3 ek. olívaolaj
3 szelet rozsos toastkenyér
1 ek. vaj
5 dkg dióbél
20 dkg zsíros túrósajt
10 dkg galambbegysaláta
2 fej cikória
só,bors
Az ecetet felforraljuk sóval,cukorral,majd a csíkokra vágott káposztára öntjük.Csorgatunk rá mézet,olajat,jól átkeverjük.Rövid ideig hagyjuk állni.A kenyereket megpirítjuk,de előtte felkockázzuk.A dióbélből 2 szép szemet félreteszünk díszítés céljából,a többit felaprítjuk.A túrósajtból 2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk,megszórjuk a vágott dióval.A csíkokra vágott cikóriát a káposztával és a galambbegysalátával összekeverjük,tálra halmozzuk,ráültetjük a galuskákat.A félretett dióval díszítjük,a pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

Farmersaláta

Hozzávalók:
50dkg savanyú káposzta
15 dkg főtt,füstölt tarja
2 lila hagyma
2-3 hónapos retek
fél kígyóuborka
metélőhagyma
zeller zöld
1 kk. porcukor
1 kk. 5%-os csemege ételecet
1 kk. só,őrölt bors
A húst felkockázzuk,a lila hagymát karikákra vágjuk,a retket félkarikára és az uborkát is.A metélőhagymát és a zeller zöldet finomra aprítjuk.A porcukorból,ecetből,sóból,1,5 dl vízből bors hozzáadásával salátalevet készítünk,ebbe forgatjuk bele a feldarabolt hozzávalókat,végül pedig a savanyú káposztát is.

Majonézes tésztasaláta

Hozzávalók:
1 tojás sárgája
1 tk.mustár
2,5 dl olaj
3/4 nagy tejföl
30 dkg kifőtt tészta,pl.apró kagyló
20 dkg csirkemellsonka
2 db csemegeuborka
finomra vágott friss kapor vagy zöldpetrezselyem(ízlés kérdése)
só,porcukor,citromlé
A tojás sárgájához hozzákeverjük a mustárt,célszerű habverővel dolgozni,majd vékony sugárban szinte cseppenként adjuk hozzá az olajat.Azért fontos,hogy cseppenként,nehogy kicsapódjon a majonéz.Ha jó sűrű masszát kaptunk beízesíthetjük.Majonéznél először mindig az édes ízt kell beállítani,tehát először porcukor,majd jöhet a só.a citromlé,még mustárt is használhatunk.Ezután keverjünk bele 3/4 nagy tejfölt,majd kóstoljuk újra,ha szükséges még ízesítsük.
Az elkészült tartárba beleforgatjuk a kifőtt tésztát,a csíkokra vágott csirkemellsonkát,az ugyancsak csíkokra vágott csemegeuborkát,és a kiválasztott zöld fűszert.
Akkor a legjobb,ha tálalás előtt hűtőben hagyjuk állni néhány órát.

Franciasaláta

Hozzávalók:
tartár(lásd.majonézes tésztasaláta)
2 sárgarépa
2 fehérrépa
40 dkg zöldborsó
3-4 szem burgonya
1-2 csemegeuborka
A zöldségféléket a csemegeuborka kivételével vajon vagy gőz fölött megpároljuk,kihűtjük.Ha kihűlt beleforgatjuk a tartárba,végül az apró kockákra vágott csemegeuborkát is belekeverjük.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:
2 db burgonya
1 alma
2 db csemege uborka
15 dkg sült vagy főtt hús(lehet előző napi maradék is)
2 főtt tojás
tartár(lásd majonézes tésztasaláta)
A burgonyát héjában megfőzzük,ha kihűlt,a héját lehúzzuk,majd felkockázzuk.Az almát szintén megtisztítjuk,felkockázzuk,valamint az uborkát is.
A sült vagy főtt húst csíkokra vágjuk,a tojásokat félkarikára.Ha ezekkel megvagyunk,egyenként beleforgatjuk a hozzávalókat a tartárba,majd néhány óra hűtés után tálalhatjuk a főétel előtt.

Burgonyasaláta

Hozzávalók:
tartár(a majonézes tésztasalátánál leírtak szerint)
5-6 szem héjában főtt burgonya
1 lila hagyma
3 db virsli(füstölt legyen ha szereti a család,abból a legfinomabb)
A kihűlt burgonyát megtisztítjuk,karikára vagy kockára vágjuk,ahogy jobban tetszik,belefogatjuk a tartárba.A lila hagymát félkarikára vágjuk,a főtt virslit is,majd a burgonyához keverjük.
Tálalás előtt hagyjuk pár órát a hűtőszekrényben.

Kukoricasaláta

Hozzávalók:
tartár, amit a majonézes tésztasalátánál már leírtam
kukorica-ez lehet konzerv, mirelit párolva, de nyáron csináljuk friss főtt kukoricából.
Tök egyszerű elkészíteni,csak belekeverjük a tartárba a kukoricát,hűtőbe tesszük néhány órára,majd tálalhatjuk.

Heringsaláta

Hozzávalók:
30 dkg ruszli+a hagymájából kb.10 dkg
3 db héjában főtt burgonya
2 db alma
1 lila hagyma
finomra vágott petrezselyemzöld
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
Minden hozzávalót csíkokra vágunk,amiket óvatosan beleforgatunk a tartárba.A tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.

Virslisaláta

Hozzávalók:
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
4-5 pár virsli
1 lila hagyma

A virslit megfőzzük,felkarikázzuk.A hagymát félkarikára vágjuk.Mindkettőt beleforgatjuk a tartárba.

Pikáns saláta

Hozzávalók:
tartár(ld.majonézes tésztasaláta)
3 dl kefir
1 közepes zeller lereszelve
30 dkg vágott vegyes savanyúság
20 dkg párizsi
2 db alma
2 db héjában főtt burgonya
A tartárba belekeverjük a kefirt,a lereszelt zellert,a savanyúságot,a kockára vágott párizsit,a hámozott,felkockázott almát,a héjában főtt,felkockázott burgonyát.Pár óra hűtés után tálalhatjuk.Nagyon jó étvágyat csinál.

Normandiai sajtos saláta

Hozzávalók:
6 db savanykás alma
20 dkg majonéz
1 lila hagyma
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
15 dkg ementáli
petrezselyemzöld
2 ek.citromlé
A hagymát szeleteljük,az almát kockára vágjuk,a sajtokat lereszeljük,mindezeket a majonézbe keverjük.Ha az almára citromlevet csorgatunk,nem barnul meg. A kész salátát finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.Tálalás előtt hűtést igényel.

Kaszinótojás

Hozzávalók:
tojás keményre főzve(létszámfüggő a darabszám)
2 ek. majonéz
1 tk. mustár
3 ek.tejföl
só,bors,porcukor
A tojásokat hosszában kettévágjuk,a sárgáját egy kis tálkába belekaparjuk.Villával áttörjük,majd majonézt,mustárt,tejfölt adunk hozzá,jó simára keverjük.Ízesítjük sóval,borssal,picike porcukorral.Ha szép kaszinótojásokat szeretnénk,akkor a tojáskrémet töltsük csillagcsöves habzsákba,és abból töltsük a krémet vissza a tojásokba.A tetejét finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszíthetjük.

Töltött tojás oroszosan

Hozzávalók:
vehetjük alapul a kaszinótojásnál leírt
anyaghánydot
10 dkg darált,füstölt marhanyelv vagy
kaviár(ki mit szeret)
Ugyanúgy készül mint a kaszinótojás,csak ebben még szerepel a füstölt marhanyelv,vagy kaviár.
Orosz hússaláta alapon is tálalhatjuk.A tetejét nyelvvel vagy kaviárral díszítsük.

Töltött tojás kiskőrösi módra

Hozzávalók:
annyi tojás ahány főre főzünk
libamájpüré vagy libamájkrém
A kaszinótojáshoz hasonlóan járunk el,csak itt a tojáskrémbe még libamájpürét is keverünk.
Ha nem jutunk libamájhoz,vagy libamájpüréhez,a libamájkrém is tökéletesen megfelel.A kiskőrösi tojásokat orosz hússalátán tálaljuk.

Spenóttal töltött paradicsom

Hozzávalók:
4 db paradicsom
friss spenót
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
1 ek olaj
10 dkg mozzarella
finomra vágott petrezselyem
só,bors
A spenótot megmossuk,előfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, és durvára vágjuk.A paradicsomok tetejét levágjuk,kiskanállal a húsát kikapargatjuk.A hagymát finomra vágjuk,a fokhagymát összezúzzuk.A kihűlt spenótleveleket a hagymával és fokhagymával,a paradicsomhússal,a darabolt mozzarellával elkeverjük,sóval,borssal ízesítjük.Visszatöltjük a paradicsomokba,a tetejére petrezselyemzöldet szórunk,majd rátesszük a sapkákat.
Hűtve a legfinomabb.

Spárgasaláta borecettel

Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 cs.zöldhagyma
3 ek. olaj

2 ek. borecet
pici méz
A spárgát vékonyra felszeleteljük a zöldhagymával együtt.Sózzuk,a borecettel meglocsoljuk,mézet csorgatunk rá,majd kb. 20 órára hűtőszekrénybe tesszük,hogy az ízek igazán összeérjenek.Tálalás előtt kevés olajjal meglocsoljuk.

Tarka tavaszi túrókrém hónapos retekben

Hozzávalók:
25dkg túró
1dl joghurt
1 csokor kapor
1 húsos zöldpaprika
10dkg uborka
1 csokor retek
só, őrölt fehér bors
A túrót törd össze villával, add hozzá a joghurtot. Ízesítsd sóval, őrölt fehér borssal.
A zöldségeket vágd igen apró kockákra, s a finomra aprított kaporral együtt tedd a túrókrémbe.
Alaposan dolgozd össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy az ízek összeérjenek.
Kínálj mellé pirított kenyeret – de magában is kitűnő, nem hízlal.

Görög saláta

Hozzávalók:
2 felszeletelt libanoni uborka
4 négybevágott római paradicsom
2 felszeletelt vagy negyedelt spanyol hagyma
80g morzsolt feta sajt
1/2 bögre Kalamata olívabogyó egészben
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál barna ecet

frissen őrölt fekete bors
oregano levelek a díszítéshez
A saláta hozzávalóit helyezd el egy edényben.
Az olívaolajat keverd össze az ecettel és verd fel
Öntsd a salátára, majd sózd, borsozd meg.
A salátát magában, vagy friss kenyérrel is tálalhatod.
Oregano levelekkel díszítsd.

Sertéskocsonya

Hozzávalók:
2kg kocsonyahús
só, szemes bors
8-10 gerezd fokhagyma
2-2 szép szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
esetleg 2-3 tojás
15dkg ecetes torma
A kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk és leforrázzuk. A húsdarabokat egy nagy fazékba tesszük, borssal, fokhagymával, sóval fűszerezzük. Beledobjuk a megtisztított zöldségeket és bő 5 liternyi vízzel felöntjük.
Lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús a csontról leválik. A kellően koncentrálódott kocsonyalé ragadós, kistányérra cseppentve megkocsonyásodik.
A léből az ízesítőket eltávolítjuk, a húst kicsontozzuk és zöldségekkel, tojáskarikával díszítve, csinosan elrendezzük tányérokba, formákba. A kihűlt levet zsírtalanítjuk és szalvétán átszűrve a tányérokban várakozó húsra merjük.
Hűvös helyre tesszük, hogy mielőbb megdermedjen. Pirospaprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel tálaljuk.

Pontykocsonya

Hozzávalók:
1 kg ponty,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
15 dkg zeller,
2 nagy fej hagyma,
3-4 lap zselatin
A díszítéshez:
2 keménytojás,
2-3 csemegeuborka,
főtt cékla
Egy liter vízben puhára főzzük a megtisztított, vékony szeletekre vágott zöldséget és hagymát, ebben a lében feloldjuk a zselatint, majd a megtisztított, szeletekre vágott ponttyal még tizenöt percig főzzük. Lapátkanállal kiemeljük a pontyszeleteket, amikor kihűltek, tálon elrendezzük a zöldséget, ráhelyezzük a pontyszeleteket, amelyeket négyfelé vágott tojással és uborkával, céklaszeletekkel díszítünk. Leöntjük a páclével, s néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Hozzávalók 4 személyre:
4 érett paradicsom
20 dkg mozzarella
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörös borecet
bazsalikomlevél

bors
A megmosott paradicsomokat karikákra vágjuk, a mozzarellát felszeleteljük. Négy tányéron körberakjuk egymást váltva a fenti hozzávalókat, meglocsoljuk borecettel, megszórjuk sóval, borssal, bazsalikomlevelekkel, végül olajat csepegtetünk rá. Nyáron érdemes tálalás előtt behűtjük.

Hozzászólás