Meleg előétel receptek

Levesek előtt tálaljuk. Szerepük, hogy a leves befogadását elősegítsék. A hideg levesek előtt meleg előételt célszerű tálalni,

a meleg levesek elé pedig hideg előétel dukál. Meleg előtételek pl: töltött zöldségfélék, rizsételek, húsételek stb…

Rizzsel töltött sült paradicsom

Hozzávalók:
4db paradicsom
8 ek. rizs
friss bazsalikom
1 kis fej főtt zeller felkockázva
1 cikk fokhagyma
olaj,só,bors
fűszerpaprika
A paradicsomok tetejét levágjuk,félretesszük.Kiskanállal a belsejüket kikaparjuk.A rizst sós vízben megfőzzük,leszűrjük.A friss bazsalikomot finomra vágjuk,a fokhagymát összezúzzuk.A főtt rizst összekeverjük a paradicsom kikapart húsával,a bazsalikommal,a zellerrel, ízesítjük sóval,borssal,fokhagymával,kevés pirospaprikával színezzük.Ezt a keveréket töltjük vissza a paradicsomokba,rátesszük a tetejüket,olajjal meglocsoljuk,majd 200 fokos sütőben megsütjük.Kb.30 perc kell neki,forrón tálaljuk

Töltött karalábé búzacsírával

Hozzávalók:
2 kisebb zsenge fehér karalábé
30 dkg darált hús
1 kis tejföl
1-2 dkg búzacsíra
só,őrölt fehér bors,piros paprika,1 cikk fokhagyma,olaj
A karalábékat megtisztítjuk, a belsejüket kikaparjuk. A darált húst beízesítjük, hozzákeverjük a megmosott búzacsírát, és ezt a tölteléket beletöltjük a karalábékba.Egy lábasban olajat hevítünk,amin megpirítjuk a kivájt karalábédarabokat,majd a tűzről lehúzva pirospaprikát szórunk rá,elkeverjük,vízzel felöntjük.Most már visszatehetjük a tűzre,és belerakhatjuk a már megtöltött karalábékat.Kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk.Ha puha, belekeverjük a tejfölt, felrottyantjuk, és már tálalhatjuk is.A tetejét még tejföllel díszíthetjük.

Csőben sült kelbimbó

Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó
2 ek. vaj
2 ek. liszt
5 dl tej
só,őrölt fehér bors
szerecsendió
zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt
A kelbimbót sós vízben félpuhára főzzük.Besamel mártást készítünk:a vajat felolvasztjuk,megpirítjuk benne a lisztet,majd lassanként öntögetjük hozzá a tejet.Célszerű habverővel kevergetni,hogy szép sima legyen.Ha kész sózzuk,borsozzuk,kevés szerecsendiót reszelünk bele.Vigyázva a szerecsendióval,mert ha sok kerül bele,keserű lesz.
Egy tepsit kivajazunk,zsemlemorzsával kiszórjuk.A főtt, jól lecsöpögtetett kelbimbókat kis halmokban elhelyezzük rajta,bevonjuk a besamel mártással, a tetejére vajdarabkát,zsemlemorzsát,reszelt sajtot teszünk, és 180 fokon 20 percig sütjük.Ha a teteje már szép piros,tálalhatjuk.

Sajtos sütőtök

Hozzávalók:
4 szelet sütőtök
1 ág rozmaring
10 dkg feta sajt
1 lila hagyma
olaj, só, bors
Egy tepsit jól olajozzunk ki,szépen helyezzük el rajta a sütőtök szeleteket.Sózzuk,borsozzuk,szórjuk rá a rozmaringleveleket,majd oszlassuk el rajta a lila hagyma karikákat.Végül még egy kevés olajat locsoljunk rá,és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig alufólia alatt,majd azt levéve még 10 percet.Ha kész még forrón, tálalás előtt morzsoljuk el rajta a feta sajtot.

Gomba sajtos bundában

Hozzávalók:
4 db gomba (legyen meg a szára)
1 vöröshagyma
petrezselyemzöld
1 tojás
só, bors,
liszt
2 tojás (a bundázáshoz)
zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt
olaj
A megtisztított gomba szárait apróra összevágjuk. A vöröshagymát is finomra vágjuk, és a petrezselymet is. Kevés olajon a hagymát megpirítjuk,majd a gombaszárat is rádobjuk,összepároljuk.Ízesítjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel.A tűzről lehúzva egy egész tojást ütünk rá,amivel jól elkeverjük, ez tartja majd egyben a töltelékünket.
A gomba kalapjait a lemezek között besózzuk, beborsozzuk, és mehet bele a töltelék.
Ezután szokványos panír következik:liszt-tojás-zsemlemorzsa,majd ezután eltérünk a megszokottól, a zsemlemorzsa után újra tojás, azután reszelt sajtba forgatás következik, és kisüthetjük a gombákat.
Az olajat jól csöpögtessük le. Forrón tálaljuk.

Sajtszeletek mogyorós bundában

Hozzávalók:
4 szelet kemény vagy félkemény sajt(eidami.gouda,trappista)
liszt
tojás
zsemlemorzsa
5 dkg durvára vágott mogyoró
Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése.A sajtszeleteket lisztbe, tojásba majd a mogyoró és zsemlemorzsa keverékébe forgatjuk,bő olajban kisütjük.Az olajat jól itassuk le róla.Még forrón tálaljuk akkor az igazi.

Töltött gombafejek

Hozzávalók:
20 dkg csiperkegomba
1 ek. citromlé
4 ek. reszelt trappista sajt
4 ek. finomra vágott vöröshagyma
2 ek. olaj
só,pirospaprika,őrölt bors
A gombafejeket citromos vízben leöblítjük, szárazra töröljük. A finomra vágott gombaszárakat a finomra vágott vöröshagymával kevés étolajon megpároljuk, ha kész, reszelt sajttal megszórjuk.Ezzel a sajtos keverékkel töltjük meg a gombafejeket. Sütőben sütjük meg a gombáinkat kb. 10 perc alatt.
Forrón tálaljuk.

Parmezános rizspogácsa

Hozzávalók:
25 dkg gyors rizs
10 dkg újhagyma
1 kis fej vöröshagyma
40 dkg koktélparadicsom
20 dkg galambbegysaláta
4 ek. balzsamecet
4 ek. olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán
12 dkg túró
2 tojás
4 ek. olaj
só, bors, ketchup
A rizst megfőzzük. A balzsamecetet sóval, borssal összekeverjük, és ebbe forgatjuk bele a darabolt hagymákat. Majd belecsorgatjuk az olajat, a félbe vágott koktélparadicsomokat. A sajtot és a hagymát a rizsbe vegyítjük, hozzáadjuk a túrót, a tojást, sózzuk, borsozzuk.
Ebből a keverékből pogácsákat formázunk, majd forró, bő olajban kisütjük őket.
A galambbegysalátákat tányérokra halmozzuk, elosztjuk rajta a paradicsomsalátát, mellé tesszük a parmezános rizspogácsákat. Ketchup illik mellé.

Kakuffüves cukkini

Hozzávalók:
90 dkg cukkini
1-2 cikk fokhagyma
1 vöröshagyma
fél csokor kakukkfű
6 dkg baconszalonna
1 ek. olívaolaj
1/4l zöldségerőleves
4 ek. tejszín
5 dkg vegyes reszelt sajt(pizzamozarella+ementáli)
só, bors
A cukkinit legyaluljuk. Olajon a baconszeleteket ropogósra pirítjuk,kiszedjük. A visszamaradt olajon a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd rádobjuk a cukkinit, amit előzőleg már legyalultunk. Ezeket 5 percig együtt pároljuk, néha kevergetjük. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük a zöldségerőlevessel, belekeverjük a tejszínt, együtt összeforraljuk. Végül belekeverjük a sajtkeveréket és a baconpörcöket. Fedő alatt 5 perc alatt készre pároljuk.

Erdőszéli gombás tojás

Hozzávalók:
8 db tojás
20 dkg csiperkegomba
10 dkg vaj
só, őrölt bors
zöldpetrezselyem
friss kakukkfű
2 ek. tejföl
A tojásokat keményre főzzük, kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük. A szeletelt gombát a vajon addig pároljuk, amíg a levét elfövi. A tűzről levéve kihűtjük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, a sót, a borsot, a finomra vágott zöldpetrezselymet, valamint a kakukkfüvet. Az így elkészült tölteléket visszatöltjük a fél tojásokba.

Almás csirkemájsa serpenyő

Hozzávalók:
4 lila hagyma
50 dkg alma
3-4 ek. olaj
1 csokor zsálya
40 dkg csirkemáj
só, őrölt bors
1 dl almabor
Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd dobjuk bele a zsályát, és nagy lángon forgassuk át. Majd emeljük ki szalvétára. A visszamaradt olajban süssük meg a félkarikára vágott lila hagymát, majd a hártyáktól letisztított májat. Borsozzuk meg, majd dobjuk rá az almacikkeket héjastól. Öntsük rá az almabort, és addig rázogassuk, amíg a máj megpuhul. Sózni csak a végén szabad, mert ha hamar sózzuk, a máj hajlamos arra, hogy megkeményedjen. Tálaláskor a tetejét az előzőleg megsütött zsályalevelekkel díszíthetjük.
TIPP:ha sok zsálya van a kertedben, készíts rántott zsályalevelet. A nagyobb leveleket mártsd bele sűrű palacsintatésztába, és forró olajban süsd ropogósra. Köretként tálalhatod egy ilyen almás-májas fogáshoz.

Sült kecskesajtos saláta

Hozzávalók:
4 kisebb kecskesajt szelet
1 cikk zúzott fokhagyma
1 apróra vágott kakukkfűágacska
1/2 vékonyan felszeletelt citrom
frissen őrölt bors
80 ml olívaolaj
30 dkg vegyes salátalevél
Keverjük össze a fokhagymát, a citrommal, a borssal, az olívaolajjal, ezt a keveréket kanalazzuk rá a sajtszeletekre, majd letakarva tegyük a hűtőszekrénybe kb. 6 órára, amíg az ízek összeérnek. A sajt mindkét oldalát süssük meg 3-3 percig, kicsit a citromot is süssük, amíg megpuhul. A salátaleveleket tegyük tányérra, tegyük rá a sajtot és egy kis citromot is, végül csöpögtessünk rá egy keveset a pácléből.

Csirkehússal töltött alma

Hozzávalók:
15 dkg sült csirkehús
2 dkg vaj
1 ek. liszt
1 dl tej
só, reszelt szerecsendió
4 alma
1 citrom
1 csokor petrezselyem
Besamelt készítünk, a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet amivel szép aranyszínűre pirítjuk, majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan kevergetni kell, hogy szép sima legyen. Ha elkészültünk vele, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd a finomra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Ebbe a mártásba forgassuk bele az apróra darabolt sült húst.
A z almákat lefejezzük, a tetejükről vágjunk le egy nem túl nagy szeletet, még mutatósabb ha cikk-cakkban próbálkozunk. Szedjük ki a magházát, a húsát annyira szedjük ki, hogy 1 cm vastag fala maradjon az almának. Az almákat érdemes citromos vízbe tenni, így nem barnulnak meg. Betöltés előtt szedjük ki, csöpögtessük le jó alaposan, és töltsük be , a mártásba mártott husikkal és almadarabkák keverékével. Tegyük őket egy tűzálló tálba, morzsoljunk a tetejére vajdarabkákat, 180 fokon süthetjük. Azonnal tálalni kell, ha megsült, mert összeesik, és az már nem nyújt túl szép látványt.

Gyorsan sült szezámmagos zöldségek

Hozzávalók:
2 ek. szezámmag
2 ek. mogyoróolaj
1 cikk fokhagyma
2 db 0,5 cm- es gyömbérgyökér
150 g apróra bontott brokkoli
2 db félkarikára szeletelt cukkini
17 dkg zöldborsó
1 ek. rizsbor vagy félszáraz sherry
1 ek, sötét szójaszósz
1 ek, osztrigaszósz
Ezt a receptet legjobb wokban elkészíteni. Szárazon pirítsuk meg benne a szezámmagot, majd tegyük félre. Majd tegyünk a wokba kevés olajat, pirítsuk meg benne a szeletelt fokhagymát és a gyömbért. Majd dobjuk hozzá a brokkolit is és rázogassuk 3 percig. Tegyük hozzá a cukkinit és a zöldborsót is, további 3 perc sütés. Öntsük hozzá a rizsbort vagy a sherryt – amink van – , és további 1 percig tartsuk a tűzön. Végül hozzáönthetjük a szója- és osztrigaszószt is, alaposan keverjük el, majd még 2 percig rázogassuk. Tálalás előtt ne felejtsük el megszórni a szárazon pirított szezámmaggal.

Korianderes jércesaláta

Hozzávalók:
1 kisebb jércemell
só, őrölt bors, grillfűszer,
2 ek. olaj
1 kis fej lila káposzta
2 ek. borecet
1 kk. cukor
2 ek. olívaolaj
1 kk. durvára tört koriander
10 dkg sós földimogyoró
A mellet bőrözzük le, csontozzuk ki, jól dörzsöljük be sóval, borssal, szórjuk meg a grillfűszerrel. Forró olajon süssük szép pirosra. A lila káposztát felcsíkozzuk, sózzuk. A felcsíkozott káposztát locsoljuk meg az ecet, olívaolaj, cukor keverékével, szórjuk bele a mogyorót, a durvára tört koriandert, majd adjuk hozzá a szép vékonyan felszeletelt húst. Ha van otthon szép korianderlevelünk, azzal díszíthetjük

Cukkinis lecsó

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 zöldpaprika
4 paradicsom
1 zsenge cukkini
só, pirospaprika, olaj
Az olajon pároljuk meg a félfőre szeletelt vöröshagymát. Dobjuk rá a felkarikázott zöldpaprikát, a héjától megszabadított paradicsomot, a felkarikázott cukkinit. Pároljuk puhára, mint a rendes lecsót, sózzuk, tegyünk rá fűszerpaprikát is. Aki szereti, üthet rá 1-2 tojást is.

Libamáj sült almával, hagymás burgonyával

Hozzávalók:
40 dkg hízott libamáj
só, őrölt bors, majoránna,
4-5 ek. olaj
4 savanykás alma
pici citromlé
1/2 dl almapálinka
A libamájat vékonyan szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majoránnával, majd 30 percet pihentessük. A ddig az almák magházát emeljük ki, szeleteljük fel őket, majd tegyük citromos vízbe. A libamájszeleteket forró olajban süssük meg mindkét oldalról, majd tegyük félre, és a visszamaradt olajban az almaszeleteket is pirítsuk meg. Az olajból kivéve locsoljuk meg az almapálinkával. A májszeletekből és az almakarikákból építsünk kis tornyot, így tegyük az asztalra, és persze forrón.

Padlizsántorony

Hozzávalók:
2 db padlizsán
4 paradicsom
30 dkg mozzarella
só, őrölt bors, olívaolaj
1 csokor friss bazsalikom
A padlizsánokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Ugyanígy járjunk el a mozzarellánál és a paradicsomnál is. Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki olívaolajjal, majd a felszeletelt hozzávalókból építsünk tornyocskákat úgy, hogy minden réteg közé kerüljön egy- egy friss bazsalikomlevél. Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a sajt megolvadt, a zöldségek szélei kicsit pirultak. Azon melegében tálaljuk.

Kacsasaláta

Hozzávalók:
2 ek. ecet
2,5 ek. cukor
2 ek. mogyoróolaj
2 ek. szójaszósz
1 tk. mustár

12 dkg sárgarépa
12 dkg kígyóuborka
10 dkg káposzta
50dkg kacsasült
A z ecetből, cukorból, mogyoróolajból, szójaszószból, mustárból és sóból keverjük ki a salátaöntetet. Az uborkát és sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, papírvékony legyen. A káposztát is nagyon vékony csíkokra vágjuk. Rendezzük el a tálalóedényen a zöldségféléinket, majd tegyük rá a vékonyra felszeletelt kacsát is. Az öntetet csak közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá.

Kakuffüves gombával bélelt hagyma

Hozzávalók:
4 nagyobb hagyma
só, vegeta
40 dkg csiperkegomba
1-1 csokor friss kakukkfű és petrezselyem
2 ek. olaj
őrölt bors
2 dkg vaj
A megtisztított hagymáknak a kalapját levágjuk. az aljukat szép egyenesre vágjuk, hogy jól megálljanak. A belsejüket úgy szedjük ki, hogy kb 1 cm vastag faluk maradjon. Ezeket az előkészített hagymákat dobjuk sós, vegetás vízbe és 2 percig főzzük őket. A kivájt hagyma sem vész kárba, egy kis marékkal aprítsunk föl belőle,olajon pirítsuk üvegesre, majd a kis kockákra vágott gombát is dobjuk rá. Sóval, borssal ízesítjük, puhára pároljuk. Bőségesen szórjunk rá kakukkfüvet és petrezselymet, és jó púposan töltsük a hagymák hasába. Tegyük rá a kalapjukat, állítsuk őket kivajazott tűzálló tálba, a tetejére morzsoljunk vajdarabkákat, és előmelegített forró sütőben 12 percig süssük. Forrón kínáljuk.

Zöldségpörkölt

Hozzávalók:
6 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 kg vegyes zöldségféle,évszaknak megfelelően
só, pirospaprika, csipetnyi köménymag
A zöldségféléket tisztítsuk,daraboljuk amit kell. A finomra vágott hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zöldségeinket,puhára pároljuk őket néha megrázogatva. Ha kell pici vizet önthetünk alá. Sózzuk. Ha már puha minden, szórjunk rá köményt, pirospaprikát, majd pár perc alatt forraljuk össze, vigyázva arra, hogy a paprika nehogy megégjen. Tálalhatjuk magában is,de vajas galuskákat is szaggathatunk mellé.

Rakott kelbimbó

Hozzávalók:
60dkg kelbimbó

10 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1 dl tejföl
2 tojás
10 dkg reszelt sajt
reszelt szerecsendió
A megtisztított kelbimbókat sós vízben puhára főzzük. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a lecsöpögtetett kelbimbót beleforgatjuk. Majd az egészet egy tűzálló tálba borítjuk. A tojásokat jó habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, reszelt szerecsendiót, a reszelt sajtot. Ezt a masszát szépen eligazítjuk a kelbimbókon, és sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép piros lesz rajta. Kockára vágva, forrón tálaljuk.

Spenótos garnéla

Hozzávalók:
100ml olívaolaj
1 vöröshagyma
1 felkockázott piros húsú paprika
1 cikk zúzott fokhagyma
2 hámozott, felkockázott paradicsom
1 csomó aprított spenót
2 ek. száraz fehérbor
1 citrom leve
só, frissen őrölt fekete bors
500 g hámozott garnéla
Hevítsünk 2 ek. olajat, ezen fonnyasszuk meg a finomra vágott hagymánkat. Adjuk hozzá a piros paprikát, a fokhagymát, a paradicsomot, 7 perc sütés következik.Tegyük rá a spenótot, a fehérbort, a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, amíg a spenót megpuhul. Ha puha, vegyük le a tűzről és tartsuk melegen.
Egy másik serpenyőbe hevítsünk olajat, tegyük bele a garnélát, és állandó kevergetés mellett 3 percig pároljuk. Majd kanalazzuk a spenóthoz, jól keverjük össze, majd forrón tálaljuk. Díszítés kötelező citromgerezdekkel.

Szárnyas rizottó

Hozzávalók:
2 ek. olaj
20 dkg rizs
6 dl húsleves
15 dkg zöldborsó
15 dkg gomba
só, őrölt bors
30 dkg levesben főtt csirkehús
1 csokor petrezselyem
15 dkg sajt
Felhevített olajon a rizst megfuttatjuk, felöntjük a húslevessel, 1- 2 perc forralás, majd a tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk párolódni. Ezalatt a zöldborsót és a gombát külön- külön megpároljuk. A csirkehúst ha kell csontozzuk ki, és vágjuk apróra. Ha a rizs megpuhult adjuk hozzá a gombát, a borsót és a húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel.A kész rizottót levesmerőkanálba formázzuk, majd a tányérra borítjuk. Reszeljünk rá sajtot, és máris fogyasztható.

Töltött karalábé

Hozzávalók:
8 db zsenge karalábé
40 dkg darált sertés- vagy csirkehús
2 zsemle
2-3 dl tej
2 tojás, só
őrölt bors
2-3 ek vaj
1 kk cukor
2 ek liszt
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
A meghámozott karalábék belsejét kivájjuk úgy, hogy maradjon 1 cm vastag fala. A darált húst eldolgozzuk az áztatott, kicsavart zsemlékkel, az egész tojásokkal, sóval, borssal, majd a karalábékba töltjük.Rakjuk lábasba,engedjünk rá annyi vizet, ami épp ellepi, és lassú tűzön pároljuk puhára. Belerakhatjuk a kivájt részeket is. Ha puha hintsük meg liszttel, engedjük fel vízzel, tejszínnel, forraljuk föl, ízesítjük cukorral, sóval. Forrón tálaljuk, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s